Myofasciale release behandeling

een behandeling voor je paard

Deep tissue massage

Bij een deep tissue massage maak ik gebruik van manuele technieken, net als bij de sportmassage. De handgrepen van de deep tissue massage hebben echter een effect tot dieper in het paardenlichaam, waar ook fascia zit.

Guasha

Guasha is een eeuwenoude schraaptechniek die afkomstig is uit Zuidoost-Azië. In oude geschriften, van zo’n 200 jaar voor Christus, was er al sprake van deze schraaptechniek om klachten, ziekten, pijn en blokkades uit het lichaam te schrapen. ‘Gua’ betekent ‘schrapen’ en ‘sha’ betekent zoveel als ‘opeenhopingen’ of ‘vuil’. Bij deze behandeling worden dus letterlijk ‘opeenhopingen’ en blokkades uit het paardenlichaam geschraapt.

Met een gepolijste jade steen (of jadiet) wordt er in één richting over de vacht/huid van je paard geschraapt, zonder olie. Ook het hoofd van het paard wordt niet overgeslagen, aangezien daar veel myosfasciale lijnen (en meridianen) bij elkaar komen en eindigen.

Guasha heeft vele voordelen en werkt tot diep in het paardenlichaam door, daarom hoort het ook bij een fascia behandeling. Bovendien zorgt guasha niet alleen voor fysieke verbetering, maar lost het ook emotionele blokkades op en versterkt het het zelfhelend vermogen.

Voor een optimaal resultaat zijn er meestal drie guasha-behandelingen achter elkaar nodig. Tussen de behandelingen moeten minstens twee weken zitten, maar wat meer weken kan ook. Afhankelijk van de aard van de klachten en de reactie van het paard op de eerste behandeling.

Myofasciaal tapen

Om een deep tissue massage of sportmassage nog langer te laten doorwerken, kan ik er soms voor kiezen om een myofasciale lijn te tapen.

ImageImage